Intrarea Violoncelului

  • Description
  • Comments

Intrarea Violoncelului: Centru creativ de manifestare culturală şi expresie urbană

Visăm la o lume în care creativitatea este cuvânt de bază în activitatea noastră de zi cu zi, în care comunitatea este cea care caută şi cea care găseşte soluţii la problemele stringente ale societăţii noastre. O lume în care comunicăm, creăm şi rezolvăm împreună, găsim, dezvoltăm şi susţinem oameni frumoşi şi proiecte creative.

Ce dorim să schimbăm

Începem cu un pavilion din materiale reciclate, îl completăm cu o grădină de vară şi-i dăm suflet printr-o comunitate. Una eco-creativă. Un pavilion construit cu una din problemele societăţii noastre – deşeurile, amenajat cu artă şi drag de creativ, dat în folosul comunităţii.

Sub numele de Intrarea Violoncelului, eco-pavilionul va fi construit din lăzi de plastic suprapuse pentru structura de rezistenţă, folie de PVC pentru închiderea perimetrală şi paleţi de lemn pentru bază. Pavilionul este gândit să funcţioneze după principiile sustenabilităţii pasive: control natural al ventilaţiei şi temperaturii, control solar şi capturarea apelor pluviale. Structura este temporară, cu suport de fundare eco, realizat din nisip şi pietriş compactat, fără utilizarea betonului, pentru un impact minim asupra terenului.

Pavilionul este completat de o grădină de vară, amenajată la rândul ei eco-creativ, cu materiale naturale, pietriş şi lemn. Pomii fructiferi plantaţi de Asociaţia 20pentruCungrea, gazonul de la Desculţ în iarbă şi separeele de relaxare şi socializare dezvoltate de artişti din materiale reciclate, vor veni în completarea spaţiul de lucru din interiorul pavilionului. Acesta este un proiect pilot dezvoltat împreună cu voi prin care vrem să schimbăm percepţia asupra materialelor de construcţie tradiţionale pe de o parte, iar pe de altă parte să generăm conştientizare în comportamentul nostru de consum şi manifestare creativă.

Intrarea Violoncelului va rezulta într-un spaţiu deschis şi accesibil pentru organizarea unor evenimente diverse: activităţi educaţionale, ateliere de reciclare creativă, expoziţii şi alte activităţi socio-culturale. Pe scurt, un centru de educaţie eco-creativă unde expresia urbană, artistică şi culturală este la ea acasă.

Obiectivul este să creăm împreună acel loc care îţi vine în minte atunci când vrei să fii creativ, dar ai nevoie de un spaţiu, unelte şi îndrumare, un loc unde copii şi adulţii pot vorbi despre ecologie şi creativitate prin experienţă directă şi unde exprimi un “wow, ce interesant!” la prima vedere.

Respectiv un spaţiu unde noi, adulţi, tineri şi copii găsim un loc de manifestare a creativităţii, unde putem realiza mobilierul acela drăguţ din tuburi de hârtie pe care întotdeauna ni l-am dorit dar nu am avut uneltele şi îndrumarea necesară, unde învăţăm lucruri interesante şi tehnici noi, unde vedem o proiecţie bună în aer liber la un film interesant. Va fi un spaţiu unde legăm prietenii, generăm idei şi dezvoltăm proiecte împreună. Un loc al adulţilor, copiilor, tinerilor artişti, dar şi creativilor de rând.

Cum vom proceda?

În ce priveşte bugetul, pentru a asigura durabilitatea acestei construcţii, avem nevoie de materiale de construcţii de tipul cablului de oţel, holz-şuruburilor, tije de metal şi alte cele, însumând un buget de 7000 RON.

Fiind construit din materiale reciclabile, reuşim să reducem o mare parte din bugetul necesar unei construcţii convenţionale. Totodată, parteneriatele cu organizaţii şi firme active în domeniul ecologic ne ajută să dezvoltăm spaţiul cu un buget mult mai redus. Astfel, din punct de vedere material, proiectul constă în:
1. Amenajarea terenului – parteneriat Baumax
2. Plantarea de pomi fructiferi în grădina creativă – parteneriat Asociaţia 20pentruCungrea
3. Amenajare gazon – parteneriat Descuţ în Iarbă
4. Lăzi pentru construcţie – parteneriat Romprest
5. Unelte de construcţie – donaţii din cadrul comunităţii ReciclareCreativă.RO
6. Aparatură pentru evenimentul de lansare – parteneriat EPSON
7. Materiale de construcţii – platforma PotŞiEu

Construcţia pavilionului reprezintă doar primul pas dintr-un proiect pe termen lung. Proiectul va prinde viaţă şi va creşte prin organizarea de ateliere, cursuri şi evenimente de către comunitatea ReciclareCreativă.RO, pe de-o parte şi prin găzduirea evenimentelor non-formale ale unor firme şi organizaţii eco-creative, pe de altă parte.

Prin contribuţii private vom putea întreţine spaţiul şi pune la dispoziţia organizaţiilor ecologice pentru evenimente de profil, vom putea asigura unelte şi materiale de lucru pentru voi, cei creativi şi vom putea dezvolta proiecte educaţionale pentru copii. Mai mult, ne dorim să lansăm o nişă a reciclării creative prin care să sprijinim persoanele dezavantajate pe piaţa muncii să facă produse unice din materiale neconvenţionale pe care să le vândă on-line.

Vom face toate acestea cu ajutorul experienţei acumulate de-a lungul ultimilor doi ani de activităţi în domeniul reciclării creative, cu zeci de ateliere organizate cu sute de participanţi, cu parteneri extraordinari şi, în special, cu ajutorul comunităţii, adică al vostru.

Noi, echipa D’Avent ne-am transformat treptat în comunitatea ReciclareCreativă.RO. Pe hârtie suntem o echipă de 9 oameni cu experienţă variată în spate, de la arhitectură, la mediu, management urban sau webdesign, cu voluntariate în diverse domenii, cu proiecte culturale în ţară şi în afară. În practică suntem o comunitate de entuziaşti şi pasionaţi de îmbunătăţirea creativă a mediului în care trăim, de educaţie non-formală, artă urbană şi reciclare creativă.

Important

Suntem o echipă dar, mai mult, suntem o comunitate din care ne dorim să faci şi tu parte! Alătură-te nouă prin finanţare, promovare, voluntariat, idei creative!

Contactează autorul

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

SHARE
&
SUBSCRIBE